Jacobus Revius

Jacobus Revius in Woubrugge.
Een groot literair kunstenaar komt naar Woubrugge. Jacobus Revius een Nederlandse predikant, dichter, vertaler en kerkhistoricus. 17e eeuw Deventer de oprichter van het Atheneum Illustre bewaakte daarmee de calvinistische identiteit. In 2023 waren er twee mannen in Benthuizen die tot een plan kwamen om deze historicus uit het verleden van het stof te ontdoen. In oktober van dat jaar zijn ze begonnen met een plan om een cd of dvd te maken. Maar gezien de online ontwikkelingen met streaming hebben ze besloten voor een andere aanpak te kiezen, streaming. Daardoor is een prachtig en uniek document ontstaan wat op 21 juni 19.30 – 21.00 uur viraal zal gaan.

Jac. Verheul uit Benthuizen, een bevlogen man op het gebied van deze beroemde dichter, had en heeft de wens om van gedichten en liederen het kerkelijk jaar samen te stellen. Dat heeft hij bij elkaar gezochten samengesteld uit de bundel : ‘ OVER – YSSELSCHE SANGEN EN DICHTEN’. Eerst is er een brochure gekomen met de titel “ het kerkelijk jaar van Jacobus Revius”.
In samenwerking met musicus Johan van Oeveren zijn melodieën gevonden en gemaakt, die ook in deze brochure terecht zijn gekomen.

Direct hierna verder gegaan en hebben inmiddels een stream gemaakt met professionele, amateur zangers en spelers waarbij een prachtig muzikaal document is ontstaan.
De presentatie hiervan zal plaats vinden in de locatie waar het ook opgenomen is. In het pittoreske dorp Woubrugge, in de dorpskerk aldaar. Inleider en kenner zijn: Wim de Bruin en Johan van Oeveren. Naast muziek en zang zal er ook voldoende samenzang zijn met en over liederen van Revius. Het is een uniek project waarmee Jacobus Revius muzikaal wereldwijd wordt gepresenteerd. Tijdens deze avond is er ook ruimte om het pas gerestaureerde orgel te horen met muziek uit die periode.

De avond is gratis toegankelijk, ter ondersteuning van dit project is een vrijwillige bijdrage welkom.