Dorpsleerhuis

Een gezamenlijk project van de Dorpskerk Woubrugge, de Gereformeerde Kerk van Woubrugge en het Kerkje aan de Does in Hoogmade

Het Dorpsleerhuis Woubrugge is een initiatief van de gezamenlijke kerken in Woubrugge en Hoogmade waarin Dorpskerk Woubrugge, Gereformeerde Kerk Woubrugge, Protestantse gemeente Hoogmade/Rijpwetering en de Nederlandse Protestanten Bond afd. Woubrugge-Nieuwveen participeren. De bedoeling is interessante en leerzame activiteiten te organiseren voor inwoners van Woubrugge, Hoogmade en omgeving.
Contactpersoon: Erica Doelman
dorpsleerhuiswoubrugge@gmail.com.

Verwachte activiteiten in het voorjaar van 2022:

* Met de Groeten van Bach, een muzikale lezing over het Weihnachtsoratorium (tweede deel) door Arco Mandmaker (januari, Geref. Kerk)
* “Lore”, film over WO II (21 april, Dorpskerk)
* Stiltewandeling met ds. Stefan Honing (juni)
en nog veel meer !

Het programma van eerdere jaren vindt u via onderstaande links

Dorpsleerhuis 2019-2020

Dorpsleerhuis 2018-2019

16 september 2021

Het Dorpsleerhuis Woubrugge gaat weer van start en organiseert op 16 september een workshop ‘God in de supermarkt’. De workshop vindt plaats in de Dorpskerk in Woubrugge, Kerkstraat 1.

Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland? Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dan dat gekke keurmerk precies? Gaan we voor het gezonde, plantaardige Alpro toetje, of toch een emmertje met yoghurt en aardbeien wat eigenlijk het lekkerste is? Wordt het de dure of de goedkope reep chocola?

Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden, en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring. De workshop ‘God in de supermarkt’ verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomsten zijn actief, sociaal, informatief en gaan in een hoog tempo een serieuze maar niet te zware dialoog aan. Er wordt veel materiaal uit actuele documentaires en websites gebruikt.

De workshop wordt gegeven door Arjan Schoonhoven en Alfred Slomp, zie ook hun website https://www.godindesupermarkt.nl/. Wilt u meedoen aan deze workshop? Meld u zich dan vóór 13 september aan via dorpsleerhuiswoubrugge@gmail.com. Bij te weinig belangstelling gaat de workshop niet door. Uiteraard worden de coronaregels (1,5 meter, vooraf aanmelden en vaste zitplaatsen) in acht genomen. De avond begint om 20:00 uur en de toegang bedraagt € 5.

 

9 november 2021

Nieuwe Bijbelvertaling 2021 (NBV21)

Op dinsdagavond 9 november is dr. Jaap van Dorp van het Nederlands Bijbelgenootschap te gast bij het Dorpsleerhuis om een lezing te houden over de NBV21. De avond begint om 20:00 uur en eindigt rond 21:45 uur.

Vanaf oktober 2021 is Nederland een nieuwe bijbelvertaling rijker. Het is de NBV21, een herziene versie van de Nieuwe Bijbelvertaling die in 2004 verscheen (NBV). Bij de verschijning in 2004 vroeg het Nederlands Bijbelgenootschap de lezers om reacties. Duizenden opmerkingen zijn sindsdien per post of via de e-mail opgestuurd, en er zijn verschillende boeken en artikelen aan de NBV gewijd. Al deze reacties en studies hebben geleid tot een grondige herziening van de NBV. Alleen al dat feit maakt de NBV21 uniek.

Dr. Jaap van Dorp was als oudtestamenticus lid van het vertaalteam van Nederlands Bijbelgenootschap dat de herziening van de NBV heeft voorbereid. Hij vertelt op 9 november a.s. graag hoe dat in zijn werk is gegaan.

De lezing wordt gehouden in de Gereformeerde Kerk Woubrugge, Dr. A. Kuyperweg 1. De toegang bedraagt € 5,00. Graag vooraf aanmelden via dorpsleerhuiswoubrugge@gmail.com