Dorpsleerhuis
Een gezamenlijk project van de Dorpskerk Woubrugge, de Gereformeerde Kerk van Woubrugge en het Kerkje aan de Does in Hoogmade
Het Dorpsleerhuis Woubrugge is een initiatief van de gezamenlijke kerken in Woubrugge en Hoogmade waarin Dorpskerk Woubrugge, Gereformeerde Kerk Woubrugge, Kerkje aan de Does en de Nederlandse Protestanten Bond afd. Woubrugge-Nieuwveen participeren. De bedoeling is interessante en leerzame activiteiten te organiseren voor inwoners van Woubrugge, Hoogmade en omgeving.
Contactpersoon: Erica Doelman dorpsleerhuiswoubrugge@gmail.com.
Programma 2024-2025: (zie artikelen)
Woensdag 25 september 2024 – lezing ‘Op reis door de Erfschat’ door Marlene van Steensel
Woensdag 27 november – Lente in de Kerk, lezing door ds. René van Loon
Het programma van eerdere jaren vindt u via onderstaande links
Woensdag 25 september 2024 – lezing ‘Op reis door de Erfschat’ door Marlene van Steensel
Locatie: de Verbinding, Dr. A. Kuyperweg 1, Woubrugge
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 5,00 incl. koffie/thee
Graag vooraf aanmelden via dorpsleerhuiswoubrugge@gmail.com
Na een vliegende start met Prinses Laurentien, die het eerste exemplaar van de debuutroman De Erfschat van Marlene van Steensel vorig jaar mei in ontvangst nam, reist het boek door. Met haar verhaal legt zij op unieke wijze verbinding tussen de actuele onderwerpen jeugdzorg en koloniaal verleden en weet zij jong en oud te boeien. De op het jeugddorp De Glind geïnspireerde roman stond in de top 10 best verkochte boeken 2023 in de lokale boekhandel in Alphen aan den Rijn. Velen stapten in de trein van De Erfschat en inspireerde van Steensel tot nieuwe projecten en verdieping van haar lezingen. 25 september a.s. spreekt zij bij het Dorpsleerhuis in Woubrugge
Laat je door de schrijver meenemen op haar reis bij de totstandkoming van ‘De Erfschat en ontdekkingstocht door het complexe landschap van haar jeugd waarin doorgegeven trauma, vriendschap en veerkracht centraal staan. Hoewel het boek geen autobiografie is, weeft het talloze autobiografisch geïnspireerde thema’s samen. Het vormt een adembenemende familiegeschiedenis, waarbij in een afgelegen jeugddorp het koloniale oorlogsverleden herleeft.
Ongekende wereld in beeld
Als kind van een getraumatiseerde KNIL-militair woonde Marlene van Steensel, na het plotselinge overlijden van haar moeder, in de jaren zeventig een periode in een pleeggezin in het Jeugddorp de Glind, een streng gereformeerd, bijna van de buitenwereld afgesloten dorp. Ze schreef toen al in haar dagboek: Ik wil een boek schrijven over ‘hier’. In haar debuutroman brengt de auteur haar persoonlijke en professionele ervaringen samen tot een fictief verhaal.
Naoorlogse stemmen
Op boeiende wijze belicht zij hoe naoorlogse stemmen doorleven in het heden; in haar gezin van herkomst, het jeugddorp en de samenleving. Van Steensel heeft scherp zicht op onderliggende patronen en weet deze zichtbaar en voelbaar te maken in haar roman. Daarbij legt zij sterke verbanden met het koloniale verleden van Nederland.
Ook voor jongeren
Het boek blijkt, getuige de recensies, een waardevolle schat, in het bijzonder ook voor jongeren. Vanuit haar eigen ervaring weet Marlene hoe belangrijk het is om als jongere je wereld te kunnen vergroten en te begrijpen door te lezen, juist ook als het leven (even) niet meezit. Ze startte het boekenproject De Reizende Erfschat voor middelbare scholen: een rondreizende boekendoos met De Erfschat die op basis van uitlening een klas leerlingen van De Erfschat voorziet samen met een uitdagende lesopdracht.
Marlene van Steensel werkt als docent Social Studies. In 2019 voltooide ze de Schrijversacademie.
Kom het beleven 25 september bij het Dorpsleerhuis in Woubrugge. Na afloop is er ruimte om door te praten en natuurlijk gelegenheid tot het kopen en het laten signeren van het boek.
Voor meer info, recensies en actualiteiten kijk op www.marlenevansteensel.nl
Woensdag 27 november – Lente in de Kerk, lezing door ds. René van Loon
Locatie: de Verbinding, Dr. A. Kuyperweg 1, Woubrugge
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 5,00 incl. koffie/thee
Graag vooraf aanmelden via dorpsleerhuiswoubrugge@gmail.com
Op woensdagavond 27 november 2025 komt ds. René van Loon in het Dorpsleerhuis spreken over zijn boek ‘Lente in de Kerk’ (2020)
We hebben het in de kerk vaak over krimp, vergrijzing en kerksluiting. Het boek ‘Lente in de Kerk’ laat zien dat er ook een andere kant is. Op tal van plekken groeit en bruist de kerk. René van Loon ging naar oude kerken die weer opbloeiden, nieuwe pioniersplekken en migrantenkerken, en vroeg naar het geheim van hun vitaliteit. Daarnaast beschrijft hij buitenlandse kerkmodellen en experimenten zoals de visie van Tim Keller en de Fresh Expressions of Church in Engeland.
Ds. René van Loon (1961) is predikant binnen de Protestantse Kerk. Hij is werkzaam in Rotterdam.